Låter det kul med golf? Här hittar du allt du behöver veta för att komma igång, antingen för första gången eller som återvändare, som barn eller vuxen.

Lättaste sättet att börja spela golf är att gå en Grönt Kort-kurs på golfklubben – en nybörjarkurs för vuxna och barn.

Grönlund Golfklubb, i den vackra naturen norr om Arlanda och öster om Uppsala, har genom åren som gått utbildat c:a 100 personer per år i denna underbara fritidssyssla en del kallar sport och en del andra ett socialt spel. Vad du än vill kalla det vi gör så är du varmt välkommen på en nybörjarkurs hos oss.

Har du spelat golf tidigare, tagit ett uppehåll och vill börja spela igen? Då är det bara att kontakta oss om du vill bli medlem så hjälper de dig att komma igång.

Du är givetvis även välkommen att gå om nybörjarkursen om du känner att det skulle passa dig.

9 bra saker att veta om spelet

Illustration av en golfbana

1. Golfbanan

En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast, par 4 som är medellånga och par 5 som är längst. På varje hål finns en utslagsplats kallad tee. Därifrån börjar du spela längs en klippt yta (fairway) mot en flagga som står på en finklippt gräsyta (green). Längs hålet finns spelhinder som sandfyllda bunkrar och vattenhinder, som du spelar över eller runt.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

2. Spelet

Golf går ut på att ta sig från tee till green och putta bollen i hål på så få slag som möjligt. Par 4 innebär att målet för en van spelare är att klara hålet på fyra slag – utslag, transportslag och två puttar. Beroende på spelnivå ges extraslag kallat handicap. När du börjar på handicap 54 ska du klara ett par 4-hål på sju slag. En 18-hålsrunda tar cirka fyra timmar att spela och 9 hål hälften så lång tid.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

3. Slagen

För att ta dig till green och förbi alla hinder använder du olika sorters klubbor som gör att bollen flyger olika högt och långt. Exempel på klubbor är driver som du använder att slå ut med från tee, fairwayklubbor som används till långa transportslag, järnklubbor som du spelar in med mot green och slutligen puttern som du sänker bollen i hålet med.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

4. Utrustningen

Är du ny i golfen räcker det med 6–7 klubbor. Ofta får du låna och testa klubbor på golfklubben. Du behöver också bollar, bag, greenlagare, peggar att slå bollen ifrån på tee, gymnastikskor och kanske en handske för bättre grepp om klubban. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor, och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

5. Spelformer

Det finns många roliga spelformer, individuellt och i lag. Några av de vanligaste är poängbogey, slagspel och match. I poängbogey får du poäng på varje hål och den som har flest poäng vinner. I slagspel räknas varje slag och den med minst antal slag vinner. I matchspel tävlar du mot en motspelare och den som vinner flest hål totalt tar hem matchen.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

6. Utveckling

Golfare på helt olika nivåer och i olika åldrar kan mötas och spela på lika villkor, då våra skillnader utjämnas i golfens finurliga handicapsystem. Det är också ett sätt att mäta din egen utveckling eftersom du börjar på handicap 54 och sänker dig i takt med att du blir bättre. Det är aldrig för sent att börja spela och du utvecklas hela livet.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

7. Socialt

Många har upptäckt tjusningen med Sveriges största breddidrott. Det finns 460 golfklubbar med runt 490 000 medlemmar. Golf är ett sätt att umgås med kompisar, familj eller medlemmar i hemmaklubben. Golfare som gillar att resa kan besöka olika klubbar runt om i landet – eller utomlands – och träffa nya människor med samma intresse.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

8. Hälsa

Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går du cirka 10 000 steg. Det är också kul att idrotta tillsammans. Sveriges nära 490 000 golfare går sammanlagt 10 miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

9. Naturupplevelse

Golfbanan bildar ofta en grön oas där människor och natur möts. Att spela golf och samtidigt få vistas i naturen är en perfekt kombination. På banan finns en omväxlande flora och en biologisk mångfald med groddjur och fåglar som trivs vid dammarna. Välkommen till världens vackraste idrottsare

(text och bild lånat från SGF)